15 Mayıs 2007 Salı

Ayvalı tas kebabı

Ayvalı Tas Kebabı (6 Kişilik)




İçindekiler
Ölçü
Miktar
Koyun eti (kemiksiz)
- -
500 gram
Havuç
2 küçük boy
150 gram
Ayva
2 küçük boy
350 gram
Arpacık soğanı
15 adet
135 gram
Salça
2 yemek kaşığı
20 gram
Tuz
2 tatlı kaşığı
12 gram
Kırmızı biber
1/4 tatlı kaşığı
0.5 gram
Kara Biber
1/2 tatlı kaşığı
1 gram
Yenibahar
1/4 tatlı kaşığı
0.5 gram
Su (sicak)
4 su bardağı
800 gram
Pirinç
2 su bardağı
360 gram
Margarin
3 yemek kaşığı
30 gram





Eti, 2.5-3 santimetreküp irilikte doğra, kısık ateşte, bıraktığı suyu çekene değin, yaklaşık 45 dakika pişir. Suyun yarısını ekle. Havuçlar ve ayvaları yıka. Soğanları soy, yıka, saplarını kes. Havuçları kazı, etle aynı büyüklükte doğra. Soğan ve havucu, salça, tuz ve baharatla birlikte ete ekleyerek, sebzeler yumuşayıncaya değin, yaklaşık 40 dakika daha pişir. Etin suyunu süz, ölç ve 4 su bardağına tamamla. Ayvaları soy, havuçla aynı irilikte doğra, tenceredeki et-sebze karışımıyla birlikte ısıya dayanıklı yuvarlak bir cam tencereye al. Bu karışımı ortada topla ve üzerine derin bir tas kapat. Pirinci yıka, süz, tasın etrafına koy. Et suyunu kaynat, karışımın şeklini bozmadan yavaş yavaş tencereye ekle. Önce orta, sonra kısık ateşte, suyunu çekene değin, 15-20 dakika pişir. Margarini bir tavada erit, pilavın üzerine gezdir, peçete koyup 20 dakika dinlendir. Ortadaki tası kaldırıp servis yap.