30 Nisan 2007 Pazartesi

YEMEK KÜLTÜRÜ VE ADABI

Kömbe nedir?Türkiye’nin pekçok yerinde Kömbe yapılıyor, ismi bir çok yerde geçiyor. Fakat malzemeler çok farklı. Tatlı olarak yapanlar, kıymalı ve patatesli olarak yapanlar var. Eskiden tandır denilen taş fırınlarda pişirilirmiş.
Daha Fazla Bilgi
Çorti Aşı nedir?Çorti Aşı bir Bitlis yemeği. Çorti, salamura lahana turşusudur ancak bu sirkeyle yapılmaz. Çorti aşını yapmak için büyük bir tencerenin içine kemikli ve yağlı etler konur.
Daha Fazla Bilgi
Sasimi nedir?Japon mutfağının başlıca yemeklerinden olan Sasimi, kısaca çiğ balık olarak tarif edilebilir. Balık eti ince dilimler halinde kesilip soya sosu ve çok ince rendelenmiş wasabi (Japonya'ya özgü bir çeşit yaban turpu) ile servis yapılır.
Daha Fazla Bilgi
Keledoş nedir?Van’ın en meşhur yemeklerinden biri olan Keledoş, döğülmüş buğdayla yapılır. Baharat ağırlıklı ister acılı ister acısız yenilen buz gibi ayranın yanında muhteşem yemek olan keledoş van halkının vazgeçilmez yemeklerindendir.
Daha Fazla Bilgi
Kikirdekli Çorba nedir?Ankara iline ait Kikirdekli Çorba ismiyle de oldukça dikkat çekiyor. Yeşil mercimekle yapılan çorba çok doyurucu olduğu için tek başına yemek olarak da yenilebilir.
Daha Fazla Bilgi
Şiveydiz nedir?Antep'e özgü yoğurtlu yemeklerden birisi olan Şiveydiz ismiyle de çok dikkat çekiyor. Antep'de sulu yemeklerde salça kadar yoğurt da kullanılıyor.
Daha Fazla Bilgi
Tutmaç nedir?Bu çorba sıklıkla Doğu Anadolu yöresinde bilinir, aynı zamanda bir Selçuklu yemeğidir. Tutmaç çorbasının özelliği pestigen ve tutmaç denilen küçük ve ince kare şeklindeki eriştelerden yapılıyor olmasıdır. Tutmaç eriştesi ve pestigen yazdan hazırlanıp kış için saklanır.
Daha Fazla Bilgi
Çatal Aşı nedir?Çatal Aşı ya da Çatal Çorba klasik bir Çorum (Osmancık) yemeği. Adı Çatalla yenebilecek gibi, taneli bir çorba olduğu için "Çatal Çorba" deniliyor. Normalde kesme (ev makarnası) makarna ile yapılıyor.
Daha Fazla Bilgi
Mualle nedir?Mualle, Antakya'ya özgü, Güney'in leziz mutfağını çok güzel betimleyen bir yemek. Ana malzemesi “Nar ekşili patlıcan ve yeşil mercimek" olan Mualle, yörede çok seviliyor.
Daha Fazla Bilgi
Pandoro nedir?Kış bayramlarının geleneksel tatlısı pandoro, 1500’lü yıllarda, İtalya’nın geri kalanı gibi gastronomi de dahil olmak üzere tüm sanat dallarının rönesansını kutlayan Venedikli asillerin mutfaklarında doğdu.
Daha Fazla Bilgi

Hiç yorum yok: