30 Nisan 2007 Pazartesi

YEMEK KÜLTÜRÜ VE ADABI

Okonomiyaki nedir?Biraz mücvere benzer. Su ve un ilave edilmiş yumurtanın içine soba ile birlikte ahtapot, karides, et ve çesitli sebzelerin ilave edilerek sote edilmesiyle yapılır. Üzerine Worchestershire sosunun Japonya versiyonu olan okonomiyaki sosu ilave edilir.
Daha Fazla Bilgi
Kenevir nedir?Tarifi çok eski yıllara dayanan Kenevir Helvası, Konya'da özellikle kışın yapılan ve kara gömülerek soğutulan bir tatlı.
Daha Fazla Bilgi
Abısta nedir?Kafkas mutfağının geleneksel yemeği olan ve hemen hemen her gün yenen Abısta, katılaşmış bir tür mısır lapasıdır.
Daha Fazla Bilgi
Kerebiç nedir?Kerebiç, Mersin yöresine ait biraz da ramazan ayıyla özdeşleşmiş bir tatlı. Bu yüzden ramazan ayında yoğun olarak yapılıyor ve tüketiliyor.
Daha Fazla Bilgi
Saçarası nedir?Konya’ya özgü nefis bir tatlı. Özellikle ramazanda iftar sofralarında mutlaka saçarası olur. Eskiden, hazırlanan tatlı tepsisi sacın üzerine konur, ocağa oturtulurdu.
Daha Fazla Bilgi
Sırın nedir?Bu böreğin memleketini bulmak zor. Doğu Anadolu olarak biliniyor fakat Karadeniz bölgesinde de yapılıyor. İsmi biraz değişik siron diyorlarmış. Şöyle ki Erzurum, Gümüşhane, Bayburt birbirlerine yakın şehirler ve yemekleri de benziyor.
Daha Fazla Bilgi
Eşbabiye nedir?Her ne kadar kuru kayısı olarak bilinse de Doğu Anadolu ve Çemişkezek kültürünün vazgeçilmez bir tatlısı Eşbabiye... Kayısılarıyla meşhur olan Malatya yöresinde de Eşbabiye yine “kuru kayısı” olarak biliyor. Kuru kayısı tatlısı olan Eşbabiye, hem yapımı çok kolay hem de çok lezzetli...
Daha Fazla Bilgi
Abanuş nedir?Abanuş Gaziantep yöresine ait bir yemek. Abanuş, Gaziantep dışında çevre illerde de yapılıyor. Ana malzemesi patlıcan ve kuşbaşı et olan bu kebabın özelliği patlıncan, sivribiber ve domateslerin közde pişmesi…
Daha Fazla Bilgi
Aside nedir?Aslen Arap yemeği olan Aside, Arap mutfağından İstanbul mutfağına girmiş özel lezzetlerden biri. Yazın taze bamya ve yeşil biberle daha az acılı olarak da yapılabiliyor.
Daha Fazla Bilgi
Fıççın nedir?Fıççın veya Fıtçın bir çerkez yemeği. Fıd "et", çın ise Türkçe'deki "le/li" eki anlamına geliyor. Yani fıtçın; etli demek. Zaten bazı çerkezler buna etli börek de diyorlar.
Daha Fazla Bilgi

Hiç yorum yok: